Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Εννέα τρόποι για να απομακρύνετε το παιδί σας από την τηλεόραση και τον υπολογιστή

Εννέα τρόποι για να απομακρύνετε το παιδί σας από την τηλεόραση και τον υπολογιστή

17:01 | 24 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:07 | 24 Ιουν. 2016
Με ποια δημιουργικά παιχνίδια θα απομακρύνεται το παιδί σας από την τηλεόραση και τον υπολογιστή;
Το καλοκαίρι ίσως είναι η πιο δύσκολη περίοδος για να βρείτε τρόπους να αποτρέψετε το μικρό σας, που μόλις τελείωσε το νηπιαγωγείο ή τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να βλέπει με τις ώρες τηλεόραση, να ασχολείται με τον υπολογιστή ή να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε όλη σας τη δημιουργικότητα για να του προτείνετε δραστηριότητες που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον του αμείωτο για ώρες και με τις οποίες θα ασχολείται μόνο του ανεξάρτητα από το τι κάνετε εσείς.
Σας ετοιμάσαμε μια ενδεικτική λίστα με προτάσεις δημιουργικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που αφενός θα το απομακρύνουν από τις οθόνες, αφετέρου θα πυροδοτήσουν τη φαντασία του κρατώντας το απασχολημένο.
1. Εικονογράφηση ενός βιβλίου. Αν αγαπάει τη ζωγραφική ή το να χρωματίζει λευκές σελίδες, φέτος το καλοκαίρι αναβαθμίστε τη δραστηριότητα προτείνοντάς του να φτιάξει ένα βιβλίο από ζωγραφιές. Εξηγήστε του ότι μια ιστορία ακόμα και αν αποτελείται μόνο από εικόνες έχει αρχή, μέση και τέλος καθώς και μια πλοκή, επομένως εφοδιάστε το με τα απαραίτητα υλικά και αφήστε το να εμπνευστεί τους ήρωές του.
2. Μικρές θεατρικές παραστάσεις. Συγκεντρώστε μερικά παλιά δικά σας ρούχα και αξεσουάρ και προτείνετε στο μικρό σας να μεταμφιεστεί και να σας παρουσιάσει ένα μικρό θεατρικό μονόλογο στο σαλόνι σας.
3. Αφήστε τα αδέρφια να αυτοσχεδιάσουν. Η απουσία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπολογιστών και τηλεόρασης θα δώσει την ευκαιρία στα αδέρφια να επινοήσουν παιχνίδια για να αντιμετωπίσουν την ανία. Και κάτι τέτοιες στιγμές τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν απίστευτα δημιουργικά.
4. Κολλάζ με υφάσματα. Επειδή ακόμα είναι αρκετά μικρό για να ράβει υφάσματα, δείξτε του πώς να δημιουργεί κολλάζ από χρωματιστά κομμάτια ύφασμα (για να ντύσει λόγου χάρη το βιβλίο του, ή μια κούκλα) και κόλλα υφάσματος και αφήστε το να πειραματίζεται για ώρες.
5. Εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο. Αν το μικρό σας αγαπάει τη μουσική και έχει ξεκινήσει ήδη μαθήματα κάποιου μουσικού οργάνου, το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να κάνει την εξάσκηση που χρειάζεται. Αφήστε το να πειραματιστεί, κάνοντας τις δικές του "συνθέσεις" χωρίς να είστε τόσο αυστηροί με τον τρόπο που παίζει.
6. Παιχνίδια με παζλ. Εφοδιάστε το με καινούργια και πιο δύσκολα παζλ για να απασχολείται τα πρωινά. Ακόμα και αν το παζλ παραμένει ατελείωτο, αφήστε το σε ένα τραπέζι ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση όποτε θελήσει να το ολοκληρώσει.
7. Χτίζοντας ένα φρούριο. Δώστε του το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αντικείμενο του σπιτιού από μια λίστα που θα έχετε φτιάξει με σκοπό να χτίσει ένα "φρούριο" στο δωμάτιο ή το σαλόνι του. Τα αυτοσχέδια παιχνίδια δεν θα έχουν τελειωμό μόλις το φρούριο ετοιμαστεί. Δείτε πως να φτιάξετε μαζί ένα φρούριο εδώ>
8. Συγκεντρώνοντας παιχνίδια για να τα χαρίσει.Ζητήστε του να συγκεντρώσει μερικά παλιά του παιχνίδια σε μια τσάντα με σκοπό να τα χαρίσετε. Αφήστε το με την ησυχία του να αξιολογήσει το κάθε παιχνίδι, να σκεφτεί και να αποφασίσει. Έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσετε πόση αξία μπορεί να δώσει σε ένα ξεχασμένο παιχνίδι.
9. Φροντίζοντας το κατοικίδιο ζωάκι σας. Αν έχετε κατοικίδιο ζωάκι, είναι ευκαιρία να αναλάβει τη φροντίδα του και να μάθει πώς να είναι υπεύθυνο για αυτό. Επιτρέψτε του να ασχοληθεί με την τροφή και την καθαριότητά του, αρχικά δίνοντάς του οδηγίες και στη συνέχεια απλά επιβλέποντάς το.
Πηγή: happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου