Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τα τρία είδη οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα

τυπη Έκδοση 

Τα τρία είδη οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα

Αφιέρωμα της Deutsche Welle στον Μανώλη Γλέζο
Ο Μανώλης Γλέζος ταράζει τα ευρωπαϊκά ύδατα με την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, εξ ου και η Deutsche Welle προχώρησε σε εκτενές αφιέρωμα υπό τον τίτλο: «Στην Ευρωβουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις;»
Στα 92 του χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει την προσπάθεια για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι από τον Σεπτέμβριο το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος κάνει λόγο για «οφειλές» και όχι για «αποζημιώσεις». Υποστηρίζει ότι ο όρος «αποζημιώσεις» είναι αδόκιμος, γιατί δίνει την εντύπωση ότι η διεκδίκηση αφορά απλώς τη στιγμή της ένοπλης σύγκρουσης, ενώ στην πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της κατοχής.
Ετσι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «οφειλές» προς ιδιώτες, καθώς και για τρία διαφορετικά είδη οφειλών προς το ελληνικό κράτος, τις οποίες συνοψίζει ως εξής: «Μία οφειλή: η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τι είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που κατελόγισε η 19αμελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα κατελόγισαν ένα ποσόν 7 δισ. 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δισ. χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γερμανικό δίκτυο.
Σε άλλο σημείο του ίδιου αφιερώματος αναφέρεται: «Εκτενείς αναφορές είχε προκαλέσει στο γερμανικό Τύπο και η σύσταση επιτροπής για τον υπολογισμό και τη διεκδίκηση των γερμανικών "αποζημιώσεων" από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τον Νοέμβριο».
Πάντως ο Μανώλης Γλέζος υποστηρίζει ότι η επιτροπή είναι μάλλον περιττή.
«Αυτά δεν με ενδιαφέρουν και πολύ», λέει ο Ελληνας ευρωβουλευτής. Τα θέματα είναι γνωστά. Είναι προκαθορισμένο το ποσόν από τη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων και είναι επίσης προσδιορισμένο το δάνειο από τους ίδιους τους Γερμανούς. Εγώ θα τα αλλάξω αυτά τα στοιχεία; Τι τα θέλουμε όλα αυτά;». Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι η λύση θα έρθει «από το γερμανικό λαό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αναζητεί συμμαχίες, ξεκινώντας από την πολιτική του ομάδα και τα γερμανικά συνδικάτα.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι είχε θέσει το ζήτημα από το 1955, συνομιλώντας τότε με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ. «Οταν το 1955 γιορτάζαμε σε όλον τον κόσμο τα 10 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ανατολική Γερμανία με κάλεσε να παραστώ στις τελετές στο Ανατολικό Βερολίνο», θυμάται ο Ελληνας ευρωβουλευτής. «Τότε, ύστερα και από συνεννόηση με το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ, πρόβαλα το αίτημα των αποζημιώσεων και ως ΕΔΑ και ως ΚΚΕ. Στη συνάντηση που είχα με τον Ούλμπριχτ, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που συζητήσαμε, του λέω "μην ξεχνάς, σύντροφε Ούλμπριχτ, ότι πρέπει να πληρώσετε κι αυτά που οφείλετε στην Ελλάδα". Εμεινε έκπληκτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου