Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Η αειφόρος διαχείριση ξεκινά απ' τα σχολεία»

ντυπη Έκδοση 

«Η αειφόρος διαχείριση ξεκινά απ' τα σχολεία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
«Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω στη διαχείριση αποβλήτων. Δεκάδες ΧΥΤΑ και 5 μόλις μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης χωρίς καμία δυνατότητα αξιοποίησης των παραγόμενων προϊόντων.
Αφύπνιση και δράση για τα πλανητικά προβλήματα. «Ολοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε»Αφύπνιση και δράση για τα πλανητικά προβλήματα. «Ολοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε» Καμία μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης μέσω θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ακόμη και στο κέντρο των πόλεων! (Παρίσι, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Σανγκάη, New Jersey, Washinghton, Τόκιο, Σεούλ κ.λπ.). Ελπίζω μέσω έργων ΣΔΙΤ να ολοκληρωθούν αρκετά νέα σχετικά έργα στην επόμενη πενταετία». Μιλάμε με τον Ευστράτιο Καλογήρου, δρα χημικό μηχανικό ΕΜΠ, πρόεδρο στο Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδος.
- Τι είναι η ΣΥΝΕΡ-ΓΕΙΑ;
«Το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων/ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (WTERT/Greece, www.wtert.gr) είναι μία αστική μη κερδοσκοπική επιστημονική και ερευνητική εταιρεία και αποτελεί μία σύμπραξη ακαδημαϊκών και της τοπικής βιομηχανίας με αντικείμενο την αειφόρο διαχείριση αποβλήτων, παράλληλα με τη δυνατότητα εκπαίδευσης στελεχών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε state of the art τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων με τη διενέργεια σχετικών σεμιναρίων, εκπόνησης μελετών βιωσιμότητας, κ.ά.».
- Συνεργάζεστε με τον καθηγητή Νικόλαο Θέμελη;
«Συνεργάζομαι από το 2004 μαζί του σε παγκόσμια κλίμακα σε θέματα αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων. Στο Κέντρο Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κολούμπια ασχολούμαι με την αειφόρο διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στις state of the art/novel τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίσης αποβλήτων (ο δρ Θέμελης είναι ομότιμος καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο)».
- Η διαχείριση περιβάλλοντος;
«Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής μου στο ΕΜΠ όπου ασχολήθηκα με την αέρια ρύπανση, απέκτησα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γενικότερα για τα περιβαλλοντικά έργα με έμφαση στις state of the art σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης και επεξεργασίας υδάτων, λυμάτων και στερεών αποβλήτων, με έμφαση στις μεθόδους ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων οι οποίες εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιες μητροπολιτικές πρωτεύουσες».
- Το WTERT;
«Υπάρχουν 14 συνεργαζόμενα Συμβούλια WTERT (Waste to Energy Research & Technology Council) σε ΗΠΑ (στο Κέντρο Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης), Βραζιλία, Μεξικό, Καναδά, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία). Ουσιαστικά εκπαιδεύουμε τους κυβερνητικούς φορείς (policy makers) σε συνεργασία με την εκάστοτε βιομηχανία σε θέματα εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων (μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα, εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας κ.λπ.). Ο καθηγητής Θέμελης είναι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου/Global WTERT Council και εγώ ο αντιπρόεδρος».
- Αποστολή της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ;
«Είναι η ανάπτυξη της Αειφόρου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΑΔΑ) στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει όλο τον κύκλο ζωής της διαχείρισης αποβλήτων, με κριτήρια τη μεγιστοποίηση ανάκτησης υλικών και ενέργειας όπως και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση των δοκιμασμένων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα και παγκοσμίως».
- Ενδιαφέρεται ο Ελληνας για το περιβάλλον;
«Ιδιαίτερα στην κρίση ο Ελληνας φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το περιβάλλον όταν αντιμετωπίζει καθημερινά σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ωστόσο η ενασχόληση με το περιβάλλον ειδικά στα απορρίμματα μπορεί από την άλλη να φέρει πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Εργα ΣΔΙΤ ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν προκηρυχθεί στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας (μαζί με τη λειτουργία τους για τα επόμενα 28 χρόνια)».
- Αλλάζει η νοοτροπία;
«Στα θέματα περιβαλλοντικής ευασθησίας και ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ενεργειακής αξιοποίησης κ.λπ. πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία του Ελληνα. Αυτό μπορεί να λάβει χώρα μόνο μέσω εμπεριστατωμένης ενημέρωσης μέσα στα σχολεία από τη νηπιακή, προεφηβική και εφηβική ηλικία. Ο ρόλος τόσο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και της ίδιας της συντεταγμένης πολιτείας σε εθνικό επίπεδο είναι καταλυτικός για αυτήν την επίτευξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου